Liefdesverslaving:

Liefdesverslaving is geen oddiciele diagnose volgende de DSM-V maar het is wen een begrip waar veel mensen zich bij het zoeken naar informatie op internet in herkennen. 

 

Op internet maar ook onder deskundigen zijn er verschillende visies op liefdesverslaving. De meest dominante op internet betreft de visie dat mensen behoefte hebben aan de ' high' van verliefdheid, het verliefd zijn en of wel structureel aan het dat zijn of op zoek naar een nieuwe date zijn. Het kan zich it in het snel naar nieuwe relatie ' hoppen' of bv een verslaving aan dating-apps en geen rust nemen, of reflecteren op verbroken relaties. 

 

Hiernaast wordt liefdesverslaving ook wel gezien als het verslaafd zijn aan het in een relatie zijn met iemand, een partner waarbij iemand ondanks dat deze niet goed voor hen is toch blijft. Een betere term voor deze verslaving is misschien relatieverslaving. 

Het is niet zo dat iemand met een moeilijke partner gelijk een relatie moet beëindigen, het is ook belangrijk om in een relatie moeilijkheden uit te kunnen werken. Echter is er bij liefdesverslaving (of in dit geval misschien relatieverslaving) sprake van een chronische structuur bij iemand met 1 of meerdere partners om niet zelf grenzen aan te kunnen geven. Vaak beëindigen zij relaties niet of veel later dan goed voor hen is als er geen relatiegroei of verbindingsgroei is met wederkerigheid in zorg, empathie (intimiteit/verbinding/veiligheid).

 

Verder informatie wordt nog aangevuld. Check de diverse links voor meer informatie.